Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besöker Lillhagaskolan som är den enda högstadieskolan i Nykvarns kommun. Här klarade nästan alla behörighetskraven till gymnasiet. Foto: Moa Bergman

Följ med till Nykvarn – här fick nästan alla elever behörighet till gymnasiet

Publicerad

Över 95 procent av eleverna i Nykvarn gick ut från grundskolan med behörighet till gymnasiet. Den framgången kan bland annat bero på fokuset att kartlägga den individuella elevens behov, enligt specialpedagogen Marit Westerberg.

Förra läsåret låg behörigheten till yrkesprogrammen på gymnasium över hela landet på 85 procent. I Stockholms län har Danderyd högst andel, med 98 procent tätt följt av Nykvarn. Kommunen med lägst behörighet är Norrtälje där 79,7 procent av eleverna fick lägsta behörighetsnivån.

Starta videon för att höra vad Lillhagaskolans recept på framgång för eleverna är.

Gymnasiebehörighet

Yrkesprogrammen är på lägsta behörighetsnivån. För att bli behörig till ett yrkesprogram i gymnasiet krävs godkända betyg i minst åtta ämnen. Yrkesprogrammen är på lägsta behörighetsnivån. Av dessa är svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik obligatoriska, och sedan minst fem andra ämnen till.

För behörighet till ett högskoleförberedande gymnasieprogram krävs godkända betyg i totalt tolv ämnen. De obligatoriska är samma som för yrkesprogrammen: svenska, engelska och matematik.

För ekonomiprogrammet, humanistiska programmet- och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de övriga godkända ämnena utöver svenska, engelska och matematik vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

För naturvetenskapsprogrammet gäller det biologi, fysik och kemi.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.