Förhandlingen om hemtjänsthärvan i Svea hovrätt är nyss avslutad. Foto: TT.

Förhandling om hemtjänsthärva avslutad i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Både åklagare och försvarsadvokater har överklagat domen i den så kallade ”Jomehärvan”, även kallad ”hemtjänsthärvan”. I veckan avslutades huvudförhandlingarna i hovrätten.

I den så kallade ”Jomehärvan” stod 32 personer åtalade för bedrägeri mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt dömdes 24 av de 32 åtalade i Södertälje tingsrätt.

Tre personer fick fängelsestraff, den huvudåtalade vd:n fick tre år och fyra månaders fängelse och ytterligare två personer fick två respektive ett års fängelse. Nu vill åklagaren Karolina Lindekrantz se längre fängelsestraff.

– Vi hade yrkat att de som var dömda skulle dömas i större omfattning och med längre påföljd, säger Karolina Lindekrantz.

Av de sju som frikändes av tingsrätten var det sammalagt tre personer som åklagaren har överklagat för en fällande dom.

”Annorlunda förhandling”

Carl-Johan Malmberg, den huvudåtalades advokat, menar att förhandlingen i hovrätten har fått en helt annat karaktär än den första rättegången.

– Man kan säga att det har blivit som en ny rättegång för att åklagaren har ändrat och dragit tillbaka mycket, och det kommer ske en total omprövning i det här fallet, det är ovanligt, säger han.

Han menar att det nu finns en annan beskrivning av vad som skett. Att det i stora delar snarare handlar om domar kring försök till bedrägeri än endast bedrägeri.

– Jag vill i första hand se en frikännande dom och i andra hand ett kortare fängelsestraff med mindre i skadestånd, säger Carl-Johan Malmberg.

Domen väntas komma den 15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.