Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erica Schytt har tillsammans med en grupp forskare på Karolinska institutet undersökt kulturtolksdoulorna ur olika perspektiv. Hör henne i videon ovan. Foto: SVT

Forskare om kulturtolksdoulorna: ”Rollen behöver utvecklas”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som har tilldelats en kulturtolksdoula är inte mer nöjda med vården, men kommunikationen med vårdpersonalen fungerar bättre. Det visar ny forskning.

Utgångspunkten för den nya forskningen är att utrikesfödda kvinnor har sämre förlossningsutfall och en mer negativ upplevelse av vården än inrikesfödda.

Forskarna fick möjlighet att undersöka om verksamheten med kulturtolksdoulor i Region Stockholm kan vara något på spåren för att råda bot på detta.

”De har sämst graviditetsutfall”

– Det är väldigt få initiativ som har tagits för att förbättra invandrarkvinnors möjlighet till god vård och det är ju ändå delar av den gruppen som har allra sämst graviditetsutfall, säger Erica Schytt vid Centrum för klinisk forskning i Dalarna som är en av de som leder studien.

Hör vad forskarna kom fram till i videon ovan.

Forskarna har även genomfört en studie i Göteborg, där det har funnits kulturtolksdoulor sedan 2008. Den visar på försiktigt positiva resultat för användningen av doula när det gäller risken för bland annat kejsarsnitt och sugklocka.

Det har gjorts en randomiserad kontrollerad studie med kvinnor på fem olika mödravårdscentraler, samt intervjustudier med barnmorskor, läkare och doulor på sjukhus i Region Stockholm.

Det har också gjorts en registerstudie i Göteborg där man tittade på bland annat kejsarsnitt, sugklocka och bristningar.

Forskningen har genomförts av Karolinska institutet, Centrum för Klinisk Forskning Dalarna och Högskolan i Dalarna.

Den finansieras av Region Stockholm och FORTE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer