Hör Nozha om hur hon och hennes doula tog sig an rädslan inför att föda – och en tuff förlossning. Foto: Samy Dahlman/SVT

Ny i Sverige och ensam – Nozha hade en doula vid sin sida: ”Fick min rädsla att försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

För snart fem år sedan började så kallade kulturtolksdoulor att utbildas i Södertälje. De finns idag i hela länet och talar runt 25 olika språk. Men vid årsskiftet tar projektpengarna slut och framtiden är oviss.

När Nozha från Marocko skulle föda sitt första barn var hon var ny i Sverige, ensam och led av förlossningsrädsla. Genom barnmorskan fick hon kontakt med kulturtolksdoulan Hanane Dalil.

– Jag sa att hon kunde räkna med att jag skulle finnas vid hennes sida, säger Hanane Dalil.

Nozha kunde pusta ut litegrann.

Hör mer om hur det är att ha en kulturtolksdoula i videon ovan.

”Handlar inte bara om språket”

Bakgrunden till att kvinnor från utomeuropeiska länder har möjlighet att få doula-stöd är att de löper större risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Något forskare delvis tror beror på bristande kommunikation.

Räcker det inte att ha en tolk under förlossningen?

– Vårt jobb handlar inte bara om språket, säger kulturtolksdoulan Hanane Dalil.

Projektet löper ut i slutet av året och då är det alltså oklart vad som händer med den här nya sortens doulor i Region Stockholm.

”Utvärdering av projektet är i slutfasen och beslut om eventuell implementering väntas fattas under hösten.”, skriver regionens pressavdelning.

Kulturtolksdoulor i Region Stockholm

Stöttar kvinnor från utomeuropeiska länder före, under och efter förlossningen.

Projektet har vuxit successivt sedan 2017 och doulorna är nu verksamma i hela Region Stockholm.

Projektet är finansierat av statsbidrag.

Källor: Region Stockholm, Doula och Kulturtolk Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.