Jonas Lindberg, (V) vill se en handlingsplan och kriskommunikation för att komma till rätta med överbeläggningen i vården. Foto: Pressbild/SVT

Förslag om krismöten och miljonsatsningar efter vårdlarmen

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på det ansträngda läget på Södertälje sjukhus och de övriga sjukhusen i regionen fortsätter att komma in efter de senaste dagarnas larm. Nu föreslår oppositionspartierna allt från krismöten till räddningspaket för att lösa situationen, och Vänsterpartiet menar att man borde höja skatten.

Ledningen på Södertälje sjukhus har gett en mörk bild av läget med överbeläggningar och väntetider de senaste dagarna. Samtidigt står många vårdplatser i det nybyggda Södertälje sjukhus tomma. Platser som chefsläkaren nu vill öppna upp för att lösa problemen.

Men enligt de styrande politikerna i region Stockholm är mer pengar än den avtalade budgeten för året uteslutet.

S vill ha blocköverskridande krismöte

Socialdemokraternas oppositionsråd Talla Alkurdi har kritiserat detta och menar att det visst borde finnas pengar att hitta i “landets mest välmående region”. Nu vill socialdemokraterna ha ett blocköverskridande krismöte för att lösa situationen och föreslår ett räddningspaket på en halv miljard kronor.

– Nu behövs ett tydligt ledarskap, därför sträcker jag ut en hand till de styrande partierna M, L, C, KD och MP. Jag är öppen för att sätta mig ned med dem för att lägga fram förslag för att stoppa varslen och för att ge mer pengar till sjukhusen och akutmottagningarna, säger oppositionsråd Aida Hadžialić (S) i ett pressmeddelande.

SD vill satsa 400 miljoner kronor

Även Sverigedemokraterna vill skjuta till mer pengar och föreslår en satsning på 400 miljoner kronor.

– Akutsjukhusen är i kris. Det är en krigszon på golven, facken larmar om dålig arbetsmiljö och kompetent personal varslas. Vi kräver mer pengar till sjukvården omedelbart, säger Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

V: ”En fullständig kris”

Vänsterpartiet menar också att det visst går att revidera en budget som redan är beslutad i regionen.

– Vi har tyvärr ett väldigt fykantigt styrsystem med avtal i regionen. Men det går absolut att göra förändringar om man vill. Vi ville höja skatten vilket skulle ge ytterligare 1,6 miljarder kronor till sjukvården, säger Jonas Lindberg, partiets talesperson i vårdfrågor som också tillägger att man gärna vill se en gemensam handlingsplan och en kriskommité i regionen.

– Vi har en beslutad budget som innebär rena svältkurer för vården. Det är en fullständig kris. I Södertälje har man ju dessutom nya fina lokaler, men får ingen budget för att kunna använda dem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.