Källor till SVT: ”Minst sex vårdplatser försvinner” Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nyöppnad avdelning läggs ner – sparkrav på Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls ett extra styrelsemöte på Södertälje sjukhus, och som SVT Nyheter Södertälje kunde avslöja tidigare under dagen beslutade styrelsen att lägga ner den akutmedicinska geriatriska avdelning 29 som öppnade så sent som i januari.
– Det är naturligtvis trist att den läggs ner. Vi har kämpat för att den ska bli kvar, säger Egbhal Partovi, Vårdförbundets skyddsombud på Södertälje sjukhus.

I oktober meddelade sjukhuset att 50 miljoner saknades till nästa års budget och att man därför lanserade ett sparpaket. Under tisdagen meddelade sjukhusledningen att paketet gett effekt och att man går mot ett plusresultat på tio miljoner kronor, men att 40 miljoner kronor fortfarande saknas i nästa års budget.   

Sparpaketet med bland annat stopp för hyrpersonal, anställningsstopp och åtstramningar gällande ersättningar ligger därför kvar och sjukhuset aviserade att man skulle återkomma om vilka fler åtgärder som ska tas för att få ihop budgeten.

En av dessa ska alltså vara att lägga ner avdelning 29. En avdelning vars syfte var att avlasta akuten och ge en bättre patientsäkerhet när den öppnade i januari. 

–  Vi har överbeläggningar på avdelningarna och övernattande patienter på akuten. Det är inte okej, varken för patienterna eller våra anställda. 14 vårdplatser blir en betydande avlastning. Vi vårdar mer patienter än vi har bemanning för så nu kommer vi få en bättre patientsäkerhet, sade verksamhetschef Lena Kruse till SVT Nyheter Södertälje i samband med öppningen

Stora överbeläggningar senaste året

Enligt flera källor till SVT Nyheter Södertälje råder dock stora överbeläggningar på sjukhuset även i dag och har så varit det senaste året. Avdelningar uppges vara överfulla och flera patienter är utlokaliserade till andra avdelningar. Nya vårdplatser väntas öppna i nybyggda delen av Södertälje sjukhus, men en stängning av avdelning 29 skulle enligt vad SVT erfar innebära att minst sex vårdplatser försvinner.

Personalen på sjukhuset ska ännu inte ha informerats om nedläggningen, men bilden av överbeläggningar bekräftas.

– Vi har en situationen med återkommande frekvent överbeläggning och att lägga ner en avdelning är ju alltid ett djärvt beslut, säger före detta chefsläkaren Michael Gårdebäck, som inom några veckor lämnar sin anställning på Södertälje sjukhus för nytt jobb på ett sjukhus i Stockholm.

Facket: ”Händer grejer på sjukhuset”

SVT Nyheter Södertälje har sökt representanter från fackförbunden som samtliga satt på fackliga möten under onsdagen. Sent på eftermiddagen bekräftade dock Vårdförbundet att avdelning 29 kommer försvinna.

– Det är naturligtvis trist att den läggs ner. Vi har kämpat för att den ska bli kvar, men tyvärr går det inte på grund av besparingarna, säger Egbhal Partovi, Vårdförbundets skyddsombud på Södertälje sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.