Foto: TT

Sparpaket på Södertälje sjukhus – saknar 50 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ingen hyrpersonal, anställningsstopp och åtstramningar gällande ersättningar utöver kollektivavtalet. Södertälje sjukhus ser ut att gå med miljonförlust och lanserar nu ett sparpaket för att få ihop ekonomin 2020. 

På torsdagen meddelade Södertälje sjukhus att man går mot ett minusresultat för 2019 och saknar 50 miljoner kronor i budgeten inför nästa år. 

– Situationen är helt klart utmanande. Det blir nu viktigare än någonsin att hålla ihop och hitta lösningarna tillsammans över verksamhetsgränserna, att fortsätta implementeringen av våra huvudstrategier; utveckla de sjukhusövergripande vårdprocesserna, öka polikliniseringen, digitalisera, bygga ut hemsjukvården och öka samverkan med primärvården och kommunerna. Annars blir det svårt att klara uppdraget, säger sjukhusets VD Christophe Pedroletti i ett pressmeddelande.

Stopp för inhyrning av personal

Tillsammans med Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, som också har det ekonomiskt tufft, sjösätter Södertälje sjukhus därför ett sparpaket med åtgärder inom tre områden. Förutom stopp för inhyrning av personal och stopp för ersättningar utöver gällande kollektivavtal utökas även det tidigare anställningsstoppet att gälla även sjuksköterskor och undersköterskor. 

–  Det som tillkommer som nytt nu är dispensförfarande även för sjuksköterskor och undersköterskor. Detsamma gäller för inhyrning av personal, där vi sedan tidigare också har rutin för dispensförfarande. Målet är att åtgärderna ska genomföras med bibehållen kvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Christophe Pedroletti i pressmeddelandet.

Dispensförfarande innebär att det krävs godkännande från VD för att frångå sparpaketet.

•Anställningsstopp med dispensförfarande Gäller för samtliga yrkeskategorier. Innebär att tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kräver dispens av vd. Gäller även förlängningar av tidsbegränsade anställningar.  

•Stopp för inhyrning av personal Stopp gällande anlitande av inhyrd personal. Alla avtal med bemanningsföretag samt förlängningar av befintliga avtal kräver dispens av vd  

•Inga ersättningar utöver Allmänna Bestämmelser (AB)Ersättningar enligt Allmänna Bestämmelser gäller och inga ersättningar utöver AB är tillåtna med undantag av tidigare särskilt tecknade kollektivavtal som medger ersättningar utöver AB. Inga dispenser för avvikelser ges.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.