Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus. Foto: Södertälje sjukhus/TT

Sjukhuset vänder minus till plus – men saknar ändå 40 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i höstas meddelade Södertälje sjukhus att man såg ut att gå med förlust på fem miljoner kronor i år. Men sparpaketet som akut sjösattes har gett effekt samtidigt som intäkterna ökat – och nu går sjukhuset i stället mot en vinst på nästan tio miljoner kronor.

– Vi har slagit rekord i produktion, säger sjukhusets vd Christophe Pedroletti.

Det var i oktober som sjukhuset meddelade att man såg ut att gå mot ett minusresultat för 2019. Fem miljoner kronor back sade prognosen då, samtidigt som man aviserade att det saknades 50 miljoner kronor i budgeten inför nästa år. 

Lösningen var ett akut sparpaket med tre punkter: Ingen hyrpersonal, anställningsstopp och åtstramningar gällande ersättningar utöver kollektivavtalet.

Det har gett effekt och bara en månad senare pekar prognosen i stället mot 9,8 miljoner plus. Enligt sjukhusledningen har framförallt inhyrningskostnaderna minskat samtidigt som intäkterna ökar betydligt mer än väntat. 

– Vi har slagit rekord i produktion, säger sjukhusets vd Christophe Pedroletti. 

Vad innebär det? 

Vi har producerat mer sjukvård, vårdat fler patienter.

Saknas 40 miljoner kronor

Samtidigt saknas det fortfarande mycket pengar för att få ihop nästa års budget och sparpaketet ligger kvar. 

– Vår situation är ändå att vi behöver 40 miljoner kronor till, och det är en stor utmaning. Det är 4 procent av personalbudgeten. Vi fortsätter på den inslagna vägen, säger Pedroletti.

I dagarna ska samtidigt regionfullmäktige ta beslut om den nya regionsbudgeten. Totalt läggs 65,7 miljarder på hälso- och sjukvård i region Stockholm. Enligt budgeten har Södertälje sjukhus ett resultatkrav på två miljoner kronor för nästa år, samtidigt som man får man ett investeringsutrymme på 27 miljoner kronor och ett omställningsbidrag på 5 miljoner kronor. 

Sjukhuset vill dock inte kommentera hur budgetförslaget kommer påverka sjukhuset innan det är klubbat av politikerna.

– Vi återkommer angående detta i början på nästa vecka, säger Pedroletti.

SJUKHUSETS TRE SPARÅTGÄRDER INFÖR 2020

•Anställningsstopp med dispensförfarande Gäller för samtliga yrkeskategorier. Innebär att tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kräver dispens av vd. Gäller även förlängningar av tidsbegränsade anställningar.  

•Stopp för inhyrning av personal Stopp gällande anlitande av inhyrd personal. Alla avtal med bemanningsföretag samt förlängningar av befintliga avtal kräver dispens av vd  

•Inga ersättningar utöver Allmänna Bestämmelser (AB)Ersättningar enligt Allmänna Bestämmelser gäller och inga ersättningar utöver AB är tillåtna med undantag av tidigare särskilt tecknade kollektivavtal som medger ersättningar utöver AB. Inga dispenser för avvikelser ges.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.