Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus. Foto: Södertälje sjukhus/TT

Sjukhusets vd om nedläggningen av avdelning 29: ”Behovet är på väg att sjunka”

Uppdaterad
Publicerad

40 miljoner kronor återstår för att få ihop budgeten inför 2020. På ett extrainsatt styrelsemöte under onsdagen blev lösningen att lägga ner nyöppnade avdelning 29. Enligt sjukhusets vd ska de sex vårdplatser som försvinner täckas upp genom bättre samarbete med kommunen samt med andra sjukhus i regionen.
– Vi kommer att ta hand om de patienter som behöver vår vård, säger han.

Som SVT Nyheter Södertälje tidigare under onsdagen kunde avslöja hölls ett extra styrelsemöte på Södertälje sjukhus där man, som ett led i besparingsåtgärderna, bland annat tog beslut om att stänga avdelning 29. En akutmedicinsk geriatrisk avdelning med 14 vårdplatser som avlastat akutmottagningen, och som öppnade så sent som i januari.

Enligt sjukhusledningen handlar det om sex geriatriska platser som försvinner i samband med nedläggniingen. Dessa ska täckas upp genom bland annat bättre samarbete med sjukhus i Stockholm och bättre samarbete med primärvården och kommunerna.

– Beaktande den här faktorerna har vi då kommit fram till att vi kan minska med sex geriatriska vårdplatser, säger Christophe Pedroletti, vd för Södertälje sjukhus.

Var inte kostnadseffektiv

Men den här avdelningen lanserades ju för mindre än ett år sedan som ett sätt att avlasta akuten och kanske framförallt för multisjuka äldre. Finns inte det behovet kvar?

– Den har ju förändrats i och med att region Stockholm nu ska öppna fler geriatriska vårdplatser i södra delen av länet, i kombination med att vi delvis utvecklat den här vården så att vi ser att behovet är på väg att sjunka, genom bland annat kortare vårdtider. Vi ser bland annat bra samarbeten med kommunerna som vi hoppas ska fortsätta.

Kostar det inte mycket att lägga ner en så nyöppnad avdelning?

– Vi fick ett ökat uppdrag från sjukvårdsförvaltningen att öppna tio nya vårdplatser och vi fick medel för det. Då var situationen en annan. Nu ska man i stället öppna nya vårdplatser. Vi har kommit in i en helt ny situation och det måste vi anpassa oss till. Vi visste redan då att en avdelning med 14 platser inte var kostnadseffektiv.

”Kan känna sig helt trygg”

Och Södertäljeborna som är oroliga för att deras anhöriga blir kvar på boendet när de är sjuka eller skickas till sjukhus i Stockholm i stället? Vad säger du till dem?

– Vi kommer att ta hand om de patienter som behöver vår vård och vi kommer att fortsätta våra goda samarbeten med både primärvården och kommunerna. Vi kommer även fortsätta att utveckla sjukhusets processer för bland annat insatser i hemmet och insatser på sjukhuset så man kan känna sig helt trygg, säger Christophe Pedroletti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.