Snart kan en del av de EU-migranter som tigger och säljer tidningar på Södertäljes gator få tak över huvudet under vintermånaderna. Foto: SVT

Första härbärget för EU-migranter i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun ska tillsammans med de lokala kyrkorna öppna ett vinterhärbärge för hemlösa EU-migranter. Men för att kunna öppna behövs nu volontärer.

Förhoppningen är att från och med i mitten av november kunna erbjuda hemlösa EU-migranter runt 10 sovplatser i Södertälje. Planen är sedan att hålla öppet fram till slutet av februari.

Volontärer sökes

Men för att kunna öppna behövs volontärer som kan arbeta på härbärget och i kväll måndag hålls ett möte i Frälsningsarméns lokaler för att värva intresserade.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk, säger Jonathan Mellblom som är samordnare för projektet.

Samtal har lett fram till härbärge

I ett års tid har diskussioner förts mellan kommunen och kyrkorna i Södertälje om hur kyrkorna och kommunen kan hjälpa utsatta EU-migranter på bästa sätt när det som är kallast.

– De har kommit fram till att tak över huvudet och något litet att äta kvällstid är det viktigaste för utsatta EU-migranter, säger Jonathan Mellblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer