Foto: SVT Design

Södertäljebo inför rätta idag för terrorresa

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot den 25-årige man från Södertälje som åtalats misstänkt för att ha tänkt resa till Syrien och ansluta sig till terrorgruppen Nusrafronten.

När rättegången inleddes bestridde den 25-årige mannen brott.

– Han medger att han har påbörjat en resa, men syftet har ej varit att begå ett terroristbrott, utan i stället att delta i humanitär verksamhet i Syrien, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

25-åringen gav ett nervöst intryck när huvudförhandlingen inleddes, och skruvade på sig i stolen.

Tar avstånd från våld mot civila

25-åringen förklarar att han blev religiös i samband med att han lämnade ett kriminellt liv bakom sig när han avtjänade ett fängelsestraff 2012. Enligt honom hade han inte varit muslim under tillräckligt lång tid för att få strida för islam, och under rättegången tar han avstånd från våld mot civila. Han säger att han reste till Syrien för att undervisa barn i engelska i flyktinglägren vid den turkiska gränsen.

– Jag satt hemma och såg barn som doppade skedar i olja och socker för att mätta sin hunger. Jag såg kvinnor och barn som svalt till döds, när jag satt i mitt säkra land och hade all mat som jag behövde. För mig var det svårt att inte kunna bidra till de oskyldiga människorna, säger han.

Till attack mot åklagaren

Under förhöret med åklagaren går han vid flera tillfällen till angrepp mot hennes kunskap om islam.

– Jag beklagar att vi har en sådan okunnig chefsåklagare som häktar muslimer utan att ha kunskapen om islam, som är väsentlig, säger han och fortsätter:

– Det finns inga bevis, och du kommer aldrig att kunna styrka att jag har haft en ambition att strida.

Greps på Arlanda

Mannen reste från Sverige till Turkiet den 12 april och återvände dagen efter. Han greps då på Arlanda. Enligt åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström, som inledde huvudförhandlingen med att beskriva Nusrafronten som en terrorgrupp, finns bevis för att mannens slutdestination var Syrien och avsikten med resan att begå terrorbrott.

I åklagarens bevisning ingår en enkelbiljett till Turkiet, sms- och Facebookkonversationer och sökhistorik. Dessutom togs bland annat hölster, en skyddsväst och skyddsutrustning i beslag från mannen.

Ny lag

Den nya lagen om förbud mot terrorresor började gälla den 1 april. Enligt lagen är det numera straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet.

Idag kommer också domen mot en man i Stockholmsområdet som misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Han greps sedan mamman larmat om att hon upptäckt misstänkta bombingredienser.

Mannen är försatt på fri fot i väntan på domen som meddelas den 14 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet