Advokat Jonas Granfelt och hans klient, den dömda skytten, väljer att överklaga. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Försvaret överklagar domen efter mordet på 41-åringen: ”Har hela tiden sagt att han är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret till mannen som på onsdagen dömdes för mord på 41-åringen i Södertälje tycker att tingsrätten övertolkat bevisningen.

– Min klient har hela tiden sagt att han är oskyldig och med den bakgrunden kommer vi överklaga till hovrätten, säger försvarsadvokaten.

Den 19-årige mannen dömdes på onsdagen för mord på en 41-åring. Mordet skedde hösten 2022 och var enligt polisen en hämnd i den gängkonflikt som skakade Södertälje då. Men skytten tog fel på person. 41-åringen hade, enligt polisen, inget med de kriminella nätverken att göra.

– Det är en ganska lös samling indicier som domstolen övertolkat betydelsen av så vi är besvikna över resultatet, säger försvarsadvokat Jonas Granfelt – något han varit inne på tidigare.

Våldsspiralen i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bevisföremålen och hör advokaten om hans syn på bevisningen innan domen föll. Foto: Polisen/SVT

Omprövning ger risk för livstid

19-åringen bedömdes av rätten att ha varit 17 år när skotten föll. Därmed undkom han livstid och blev istället dömd till 9 år och 6 månaders fängelse.

Att försvaret nu väljer att överklaga gör att den dömde mördaren nu riskerar att få livstid om hovrätten anser det belagt att han var mördaren och 18 år när brottet skedde, vilket åklagarsidan hävdade. Försvaret är dock säker på sin sak.

– Den risken finns men jag tror inte att den är stor. Det som är viktigt är att han inte ska dömas för ett brott han inte har begått. Så därför väljer vi att överklaga, säger Jonas Granfelt.

Medicinsk utredning hjälpte inte åklagare

Den dömde mördaren var enligt folkbokföringen 17 år vid mordet. Men han har vid andra tillfällen i samband med tidigare polisförhör uppgett en högre ålder. Svenska myndigheter kan ha skrivit in fel ålder på honom när han anlände till Sverige 2015, enligt åklagarsidan.

En medicinsk utredning har gjorts kring åldern. Den landade i att den dömde sannolikt kunde vara 18 år eller äldre när skotten föll, men det var långt ifrån säkert.

– Han har uppgett olika åldrar i kontakt med polis och myndigheter. Det är besvärande för honom. Sedan har en läkarundersökning gjorts. Den ger dock ingen vägledning alls, utan den är förenlig med den ålder han uppgett, säger domaren Jonas Brunberg.

Fotnot: Även tre andra personer dömdes under onsdagen till andra brott i samband med mordet. Om de överklagar är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet