Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör domarens argument om varför mördaren döms trots att DNA saknades på mordvapnet. Foto: ur polisens förundersökning

Därför kunde skytten dömas för mordet på 41-åring – trots att DNA saknades på vapnet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det saknades direkt bevisning som kunde placera den misstänkte på mordplatsen döms han nu till närmare tio års fängelse.

– Det finns många olika omständigheter som sammantaget talar för att han är skytten, säger domaren.

Under den våldsamma gängkonflikten i Södertälje hösten 2022 sköts en 41-årig man till döds i Ronna den 1 oktober. Den nu dömde mördaren tros ha velat hämnas ett mord dagen innan.

Mördaren sköt 41-åringen på öppen gata med ett stor antal skott . Den mördade mannen har enligt polisen ingenting med de kriminella gängen att göra.

Våldsspiralen i Södertälje

Mördaren, som nu är 19 år, bedöms ha varit 17 år när han utförde dådet, därmed kan han inte dömas till livstid som åklagaren yrkade.

Den dömdes DNA fanns inte på det bekräftade mordvapnet, men däremot på en patron i ett magasin som låg i samma påse när vapnet hittades i ett garage.

Även en 26-årig man från Linköping döms till fängelse i sju år och fyra månader för grovt vapenbrott samt för stämpling av mord. Detta då han, enligt åklagaren, uppmanat folk i en privat chattgrupp att utföra flera mord på rivaliserande gäng.

Två personer till döms för inblandning, vardera till fängelse i 10 månader.

Hör domaren i videoklippet – om den stora mängden DNA som fällde mördaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet