Antalet fall av salmonella hos katter har ökat kraftigt i Stockholms län. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fortsatt ökning av salmonella hos katter i Stockholms län

Publicerad
Förra året drabbades rekordmånga katter av salmonella i landet och Stockholm var det län som drabbades mest. Och ökningen i länet ser ut att fortsätta i år.

Under förra året upptäcktes omkring 280 fall av salmonella hos katt i Stockholms län mellan januari och mitten av mars. Under samma period i år har närmre 500 fall upptäckts. Senast i veckan upptäcktes tre fall i Salems kommun.

Teori om samband med småfåglar

Salmonellan sprids troligtvis till katterna från småfåglar och på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har man sett en likhet mellan provresultaten för salmonella från småfåglar och katter.

– Vi har en teori om att det är ett samband mellan det ökade antalet fall av salmonella hos katter och att populationen av småfåglar i Stockholmsområdet och Mälardalen har ökat, säger Elina Lahti, epidemiolog på SVA.

Teorin styrks av att antalet fall av salmonella hos katter i Västra Götland inte haft samma ökning, där populationen av småfåglar minskat.

Människor kan smittas – hygienen viktig

Människor kan smittas av salmonella från katter, men bara via munnen, inte luften. Därför är handhygienen viktig för ägare till smittade katter.

– Noggrann handhygien är viktigt, speciellt när man rensar kattlådan. Man kan också tänka på att hålla lite mer avstånd när man kelar och att tvätta händerna efteråt, säger Elina Lahti.

För att minska spridningen av smittan uppmanas sjuka katter hållas inomhus. Men det finns ingen rekommendation att hålla friska katter inomhus. Om man däremot sätter ut fågelmat ska man tänka på att sätta det så katter inte når, då det kan smitta via fågelavföringen.

– Under den här tiden på året kommer fåglar närmre bebyggelser, och närmre katterna, säger Evelina Lahti.

Fakta salmonella hos katter

Visa

Typiska symptom:

Feber

Aptitlöshet

Kräkningar

Diarré

Diarrén kan vara blodig och katten kan snabbt bli uttorkad.

Riktigt sjuka katter kan dö till följd av infektionen men många får endast milda symptom som snabbt går över. En del katter visar aldrig några symptom.

Katter tillfrisknar som regel på egen hand från en salmonellainfektion. En del katter blir dock som nämnts ovan allvarligt sjuka och de behöver understödjande veterinärvård, ibland under en längre tid.

Källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer