Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det räcker inte med fyra behållare för kartonger, det är hundratals som bor här” säger en fastighetsskötare i Hovjsö. Foto: Linda Asmar/SVT

Fortsatt stora problem med sopdumpningar – Hovsjöbor efterfrågar grovsoprum

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med att grovsopor dumpas i bostadsområden och natur har varit fortsatt stora i Södertälje under hela fjolåret. I Hovsjö några dagar in på det nya året är flera bostadsområden överfulla med sophögar i naturen.

Denna dag åker Telge tillväxts personal från gård till och gård och lastar på soporna på ett släp som sedan körs till återvinningscentralen.

– Det blir flera turer dit idag. Det alltid problem med sopor i Hovjsö, men kring nyår är det värst, säger Benicia Cerna Galvez på Telge tillväxt, samtidigt som hon lyfter en gran som dumpats.

Grovsoprum

Flera Hovjsöbor som SVT pratar med efterlyser rum för grovsopor.

– Då hade det inte sett ut så här, alla har ju inte bil och kan köra till en återvinningscentral med sina sopor, säger Lilian Ekefjord.

Nu förbereder kommunen ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med kaoset. I ett mejl till SVT skriver Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun: ”Vi jobbar med att förbättra servicen mot hushållen så de lättar ska kunna lämna sitt grovavfall enkelt och smidigt”.

Se sophögarna i Hovsjö i klippet ovan.

  • Rullande återvinningscentral kommer fortsätta och med fler nya platser 2021, bland annat i centrum.
  • I Lina Hage öppnar Telge Återvinning en miniåtervinningscentral som kommer ha öppet 2-3 gånger/vecka. Vi letar även efter flera platser att öppna sådana.
  • I nya avfallsplanen har vi flera aktiviteter kring grovavfall också. Bland annat utreda och ta fram förslag på hur insamlingen kan utvecklas. Det arbetet kommer startaunder 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sophantering i Södertälje

Mer i ämnet