• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT.

Förundersökning om misstänkt mutbrott och tjänstefel i Glasberga läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Det var i samband med bygget av stadsdelen Glasberga för två år sen, som kommunen efter en utredning avskedade en bygglovshandläggare vid kommunen. Polisens riksenhet för korruption inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott och tjänstefel. Men nu läggs förundersökningen ned.

I januari 2016 uppdagades en rad misstänkta bygglovsfusk vid bygget av stadsdelen Glasberga. Kommunen avskedade den misstänkta bygglovshandläggaren, och polisens riksenhet mot korruption inledde en förundersökning. Men inga brott har kunnat bevisas så förundersökningen läggs nu ned, två år senare.

– Det man söker efter är att misstänkta mutor har skett och utan att kunna visa det så kommer man inte så långt, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid riksenheten mot korruption.

Han berättar vidare att utredningen drivits så långt som det varit möjligt för att kunna se om det gått att styrka brott men att det landar i att det inte går att visa att någon har tagit emot eller godtagit eller begärt någon otillbörlig förmån.

Även misstänkt tjänstefel läggs ned

Förutom mutbrott utredes frågan om misstänkt tjänstefel, men även det läggs ned.

– Inget straffbart tjänstefel har kunnat visas och då är jag skyldig att lägga ner förundersökningen i det läget, säger han.

Hur kommer det sig att kommunen avskedar bygglovshandläggaren, och du gör den här bedömningen?

– Det är helt olika grunder, arbetsrättsligt och straffrättsligt. Det är olika nivåer. Jag tittar ju bara på om man kan styrka brott och förväntas styrka det i en framtida process i tingsrätt. Inget straffbart tjänstefel har kunnat styrkas.

Krävs nya uppgifter

Om det inkommer nya uppgifter så kan läget komma att ändras:

– En förundersökning är ett levande material så inkommer nya uppgifter får man ta dem i beaktande och eventuellt återuppta förundersökningen, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid riksenheten mot korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.