Processen från rå potatis till kryddiga chips sker varje dag hos Svenska lantchips. Foto: SVT

Från potatis till chips – följ med in i den nya fossilfria fabriken i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

På Svenska lantchips har man nyligen ställt om sin produktion för att göra fritöserna helt fria från fossila bränslen. SVT tog en titt i den nya tillverkningen och följde med i processen från rå potatis till kryddade chips.

Enligt företaget har övergången från gasol till ånga för att värma upp oljan till fritöserna kostat drygt 20 miljoner kronor. Vattnet värms upp med träpellets och i framtiden ska även chips som sorteras bort användas som bränsle för uppvärmningen.

Men det finns fortfarande delar i produktionen som behöver förbättras för att ställa om till en mer hållbar tillverkning.

– Ser vi förpackningsmaterialet så har vi idag en papperspåse, men för att försegla luften behövs plast eller en metalliserad barriär. Vi är med nu i ett forskningsprojekt med KTH för att hitta något nedbrytbart eller mer renodlat att förvara chipsen i, säger Joseph Bautista, försäljnings- och marknadschef på Svenska lantchips.

Redan 2011 kom en rapport från Institutet för Livsmedel och Bioteknik som visade att ett kilo chips släpper ut 2,2 kilo växthusgaser.

Se mer om den nya fossilfria tillverkningen i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.