Godis dåligt för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Fredagsmyset är inte bara mysigt. Förutom att göra oss tjocka och feta förstör godis och snacks klimatet också.

För första gången har godis och chips klimatpåverkan analyserats. Studien från Institutet för Livsmedel och Bioteknik visar bland att tillverkningen av ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, tjugo gånger mer än ett kilo potatis. Mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad. Men den största klimatboven är skumgodiset. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött.

– Det förvånade oss, kött är normalt den livsmedelsgrupp som ger mest klimatpåverkan, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket som tillsammans med Nordiska ministerrådet har beställt undersökningen.

Det är främst råvarorna som bidrar till utsläppet av växthusgaser. För att göra ett kilo skumgodis krävs 3,6 kilo ingredienser.

– Det gör ju naturligtvis att klimatpåverkan blir mycket högre.

Vi äter allt mer godis. Den svenska konsumtionen av sötsaker fördubblats sedan 60-talet och vi dricker betydligt mer läsk.

– Det är lite det som är vårt budskap, det här är ju inget vi behöver för näringens skull, säger Anna-Karin Johansson.

Jon Wahlquist/TT

Klimatpåverkan

Produkt växthusgaser per kilo produkt:

Skumgodis 3,8 kilo

Chips 2,2 kilo

Läskedryck 0,33 kilo

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser. Det motsvarar 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

Källa: Institutet för Livsmedel och Bioteknik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.