Hör Jan Wiman berätta om vårterminen då dottern hölls hemma från skolan: ”Bitvis tufft”. Foto: Linda Asmar/SVT

Pappan höll sin dotter hemma under vårterminen: ”Extraordinära omständigheter”

Publicerad

I våras var det många föräldrar som valde att ha sina barn hemma på grund av coronapandemins framfart. Jan Wiman var en av dem.

– Det har bitvis varit tufft. Det var extraordinära omständigheter. Annars skulle vi aldrig ha lyft henne ur skolan, säger han.

I början av coronapandemin rapporterade SVT om hög elevfrånvaro på vissa grundskolor i Södertälje. Trots skolplikt låg frånvaron på upp emot 60 procent på vissa skolor i kommunen. En anledning var bland annat att föräldrar var oroliga att deras barn skulle bli sjuka.

– Min fru tillhör en riskgrupp så vi fattade beslutet att hålla vår dotter hemma, säger Jan Wiman.

Coronaviruset i Södertälje

Dottern glad över att återgå till skolan

Nu under hösterminens första veckor är frånvarosiffrorna på kommunens grundskolor istället nere på omkring 10 procent, vilket är samma nivå som förra hösten.

Dottern är åter tillbaka i skolan. Och även om det har gått bra att studera hemma under våren har hon saknat sina vänner.

– Hon är glad över att vara tillbaka, att inte kunna träffa sina vänner på så lång tid har varit det som varit tyngst, säger Jan Wiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet