En rånarluva, en påse med cannabis och två kulsprutepistoler hittades i mannens garderob. Foto: Polisen.

Friande dom rivs upp – 22-åring döms för vapengömma i garderoben

Uppdaterad
Publicerad

I våras friades en 22-åring i Ronna som erkänt att han förvarat två automatvapen i garderoben men trott att vapnen var replikor, alltså kopior av riktiga vapen. Nu döms han av hovrätten till ett år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott, rapporterar LT.
Tingsrättens friande dom kritiserades hårt av polisen som sa att man upplevde att Södertälje tingsrätt inte dömer som andra tingsrätter.

Även om den 22-årige mannen hade erkänt att han förvarat vapnen så ansåg Södertälje tingsrätt i våras att det saknades tillräcklig stödbevisning för att döma honom.

Den friande domen kritiserades hårt av polisen Jonas Lindberg, gruppchef för Grova brott Stockholm syd, vilket först uppmärksammades av DN.

– Känslan är att man blir dömd annorlunda i Södertälje jämfört med till exempel andra domstolar i Stockholmsområdet, sa Jonas Lindberg till SVT.

Han fick medhåll av chefen Manne Jönsson, men polisernas åsikter kritiserades av Eva-Lena Norgren, lagman i Södertälje tingsrätt, som menade att polisens påståenden var allvarliga.

– Det finns inga som helst belägg för att Södertälje tingsrätt skulle döma på något annorlunda sätt än vad andra domstolar gör, sa Eva-Lena Norgren.

Nu rivs den friande domen alltså upp och 22-åringen döms av Svea hovrätt för grovt vapenbrott, rapporterar LT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer