Mannen menade att han ville upplysa allmänheten om att det fanns lediga passtider även om de inte gick att boka. Foto: Maja Suslin / TT

Fritidspolitiker fotade polisstationen i Södertälje – döms

Publicerad

En fritidspolitiker fotograferade och postade en bild på Södertälje polisstation på plattformen X, tidigare twitter och döms nu i hovrätten för olovlig avbildning av skyddsobjekt, rapporterar Dagens juridik.

Det var i april 2022 som mannen ska ha fotograferat receptionen på polisstationen i syfte att visa på att polisreceptionen var tom – trots att det under den perioden var svårt att få tag i passtider.

På väg till receptionen ska han ha passerat tre skyltar som upplyste om att polishuset är ett skyddsobjekt och att fotoförbud råder vilket mannen påstår att han inte sett.

Hänvisade till yttrandefrihetsgrundlagen

Mannen anförde under domstolsförhandlingarna att publiceringen av bilden omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen eller regeringsformen, något som Svea hovrätt inte höll med om.

Enligt sajten Lexnova dömdes mannen till 30 dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.