Christina Corbell, ordförande för FUB Södertälje/Nykvarn, riktar kritik mot Södertälje kommuns hantering av LSS. Pernilla Andréason, chef för myndigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning i kommunen, svarar på kritiken. Foto: SVT

FUB riktar skarp kritik mot kommunens hantering av LSS

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att få LSS-stöd i Södertälje kommun enligt en rapport från FUB Södertälje/Nykvarn. Organisationen har kartlagt LSS-ärenden under en tioårsperiod och riktar kritik mot kommunen för hanteringen av LSS.

Till exempel fick 50 procent avslag på ansökan om kontaktperson under 2018, en ökning jämfört med 2008 då motsvarande siffra låg på 14 procent.

– Det påverkar många naturligtvis, när man helt plötsligt inte får de insatser som man har trott hela tiden ska vara självklara, säger Christina Corbell, ordförande för FUB Södertälje/Nykvarn.

Södertälje kommun svarar på kritiken och förklarar att det har skett en förändring i bedömningsmönstret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer