I Södertälje har kommunen under våren gjort en särskild satsning tillsammans med polisen och kronofogden. Foto: TT och SVT Montage: SVT

Fusk med Södertäljetillstånd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom parkeringsövervakningen i Södertälje har storsatsat mot missbruk av parkeringstillstånd har fusket flyttat till Stockholm. Det menar Södertälje kommuns parkeringschef Lars Neimert.

Fusket med parkeringstillstånd har ökat i storstäderna. Ett nytt fenomen som upptäckts är att parkeringstillstånd utfärdade i Södertälje i stor utsträckning missbrukas i Stockholm. Det rapporterade SVT på måndagen.

Parkeringschefen i Södertälje kommun bekräftar bilden av att kommunens tillstånd nyttjas på ett felaktigt sätt i huvudstaden.

Fusket med handikapptillstånd

– Vi har fått indikationer från trafikövervakarna i Stockholm att det finns många Södertäljetillstånd som missbrukas där, säger Lars Neimert.

35 tillstånd indragna

Anledningen är, enligt Lars Neimert, att risken att åka dit har ökat i Södertälje. Förra året insåg parkeringsövervakningen att problemet med fusk eskalerat och att krafttag måste tas.

I början av året inleddes en särsklid satsning där trafikövervakarna fick i uppdrag att prioritera kontrollen av handikapptillstånd. Sedan årssikftet har kommunen dragit in 35 parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Missbruket med tillstånden handlar oftast om att personer med rörelsehinder lånar ut sitt parkeringstillstånd till släktingar och vänner.

– Att fusket har flyttat till Stockholm kan ju vara ett resultat av att de som missbrukar tillstånden har insett att det är stor risk att man blir avslöjad här, säger Lars Neimert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet