Fyra misshandlade tillbaka på Lugnet – en opereras för fraktur

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte mannen som är i 80-årsåldern ska bland annat ha använt sig av ett skohorn i metall när han misshandlade sex medboende och två anställda på Lugnets äldreboende natten mot söndag. Det närmaste dygnet ska det avgöras om han ska häktas eller friges – men han kommer inte att flyttas tillbaka till Lugnet.

– Nej, det är uteslutet, säger Johan Allard, utredare på Södertäljepolisen.

Polisen arbetar nu med att skaffa sig en bild över vad som egentligen hände på Lugnets äldreboende i helgen, där sex boende i åldrarna 80-90 år samt två anställda misshandlades av en man i 80-årsåldern som också bor på Lugnet.

Fyra av de sex skadade åldringarna har nu fått återvända till Lugnets äldreboende i Nykvarn efter helgens misshandel. Av de två övriga är en på väg att få åka tillbaka medan den andre ska stanna kvar för att operera en fraktur. Ingen ska ha fått några allvarliga eller livshotande skador. 

– Det rör sig bland annat om svullnader, spräckta ögonbryn och annat. De är ju sköra i sig i den här åldern, säger Södertäljepolisen Johan Allard som utreder ärendet. 

Det var natten mot söndagen som en man i 80-årsåldern fick tag i ett tillhygge och misshandlade sex medboende personer på Lugnets äldreboende i Nykvarn. Mannen greps av polis som kallades till platsen vid fyratiden, men hann innan dess även misshandla och hota två ur personalen.

”Många har svårt att minnas vad som hänt”

Södertäljepolisen var under måndagen på plats på Lugnets äldreboende för att skaffa sig en bild av händelsescenariot till utredningen. 

– Vi försöker kartlägga det närmsta dygnet fram till händelsen inträffade och har pratat med målsägande, personal och anhöriga. Men det är många inblandade. Det är åtta målsägande, en misstänkt och många anhöriga. Många av dem är ju dessutom gamla och har svårt att minnas vad som hänt, säger Allard. 

Under söndagen var polisen förtegen med uppgifterna och gick bland annat inte ut med vilket tillhygge som använts. 

– Vi vet delvis vad det är för tillhygge. Han ska bland annat ha använt sig av ett skohorn i metall, men det kan även ha använts flera tillhyggen.

Kan häktas närmaste dygnet

Var befinner sig den misstänkte nu? 

– Han är anhållen men befinner sig på sjukhus. 

Vad kommer att hända med honom den närmaste tiden? 

– Vi har samlat på oss journaler och försöker bedöma hur hans tillstånd är. Nu blir det diskussioner med åklagare det närmaste dygnet för att se om han ska häktas eller friges och var han ska hållas. 

Men han kommer oavsett inte att återvända till Lugnet? 

– Nej, det är uteslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.