Se tre förändringar som planeras för amningsvården i Region Stockholm. Foto: SVT

Så ska regionen få fler att amma

Uppdaterad
Publicerad

Mammor som ammar sina barn blir allt färre i Region Stockholm, visar statistik från barnhälsovårdsenheten. Därför startar nu regionen ett nytt projekt för att försöka förbättra amningsvården.

Amningsvården i Region Stockholm ska förändras och nu pågår bland annat en flytt av amningshjälpen från amningsmottagningarna till barnavårdscentralerna. Dessutom inleds ett tvåårigt projekt för att försöka förbättra samarbetet i vårdkedjan.

– Vi kommer på olika sätt att försöka höja kunskapen om amningen, säger Amal Omer-Salim, nutritionist och ny projektledare på mödrahälsovårdsenheten.

En viktig del i projektet kommer vara att informationen om hur föräldrarna vill göra med amningen ska följa med genom hela vårdkedjan på ett smidigare sätt än idag.

Få ammar i sex månader

I Stockholms län var det 12,5 procent av barnen som föddes 2018 som helammades tills de var sex månader gamla. Enligt Amal Omer-Salim är amningen viktig för att bland annat öka immunförsvaret hos barnet och motverka sjukdomar hos mamman.

– Många har åsikter om det här men budskapet är att mamman och barnet ska bestämma själva när de vill sluta, säger hon.

Starta videon för att se tre förändringar som planeras inom amningsvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.