Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolebarn drunknade i pool i Södertälje – alla åtalade frias Foto: SVT

Förskolebarn drunknade i pool i Södertälje – alla åtalade frias

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juni förra året rymde en fyraårig pojke från sin förskola i Södertälje. Efter en stor sökinsats hittades han avliden i en villapool i närområdet. Idag kom domen – de tre personer som åtalats för vållande till annans död frias.

Rättegången har framförallt handlat om staketet vid förskolan, som åklagaren menar varit för lågt och haft kända brister. Åklagaren hävdar bland annat att de åtalade; förskolans rektor, förskolechefen och fastighetsägaren, inte har vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Tingsrätten friar nu alltså de tre åtalade. Rätten finner att pojken har tagit sig över det staket som åklagaren pekat ut, men att den relativt låga höjden inte strider mot ”någon bindande lag”.

Här kommenterar åklagaren den friande domen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren: Bra att vi kan se var gränserna går

Staketet olämpligt men inte olagligt

Staketet anses dock inte väl lämpat för förskoleverksamhet. Men varken förskolechefen eller fastighetsägaren har, enligt domen, haft tillräcklig kunskap om rymningsförsöken som ska ha skett – och inte uppfattat en stakethöjning som så angelägen.

När det gäller uppsikten över pojken den aktuella dagen anser inte rätten att förskolan har brustit i sin tillsyn ”i sådan mån” att det går att döma för vållande till annans död.

Här kommenterar förskolechefens advokat domen och berättar om sin klients reaktion:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsdvokaten om friande dom i fallet med förskolebarn som drunknade: ”Hon har uttryckt en lättnad” Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolebarn drunknade i Södertälje

Mer i ämnet