Ghada Alako har hunnit med en vända på Södertälje sjukhus och arbetar nu på en vårdcentral. Foto: SVT

Yrkes-SFI banade väg för läkarjobbet: ”Det var mycket smidigt faktiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter ankomsten till Sverige fick Ghada Alako jobb som läkare.

– Jag har förstått på mina vänner som gått SFI att det gick snabbare för mig att få jobb, säger hon.

En av dem som har läst yrkesinriktad SFI är Ghada Alako. Hon kom till Sverige 2011 och började nästan direkt läsa SFX med inriktning på medicin (SFA-medicin).

– Jag har förstått på mina vänner som gått SFI att det gick snabbare för mig att få jobb, säger hon apropå Länsstyrelsens utvärdering om yrkesinriktad SFI.

Tre fjärdedelar har jobb efter 2 år

Den visar att 76 procent av dem som läst utbildningen för medicinsk personal har en tjänst som kräver högskoleutbildning två år efter avslutad utbildning. För vanlig SFI ligger den siffran på 58 procent.

Bara några månader efter att Ghada Alako blev klar med utbildningen hade hon jobb som läkare. Då hade hon varit i Sverige i cirka två år.

– Det var faktiskt lätt för mig. Jag vet inte, kanske hade jag lite tur, säger Ghada Alako som hade en medicinutbildning och ett halvårs arbetslivserfarenhet från Babylon i Irak i bagaget.

Nu arbetar hon som AT-läkare på vårdcentralen på Kringlans vårdcentrum i Södertälje. Där träffar SVT också Omar Jabar, som är underläkare. Även han fick jobb efter ungefär två år i Sverige genom SFX-utbildningen.

Omar Jabar menar att han som medicinstudent har haft en fördel av att en stor del av terminologin utgår ifrån latin i såväl hemlandet Irak som i Sverige. Foto: SVT

– Det känns jättebra, säger han. Det är kul att jobba som läkare. Kunskaperna som jag fick med mig ifrån SFA-medicin fungerar bra här på vårdcentralen.

Förvånad över tempot

Även om Ghada Alako gärna hade sett fler praktiska inslag i SFX-utbildningen är hon överraskad över hur snabbt det gick för henne – från ankomsten till Sverige och fram till ett jobb.

– Det var mycket smidigt faktiskt, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.