Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hör Eva Pedersen-Wallin (S), ordförande kultur-och fritidsnämnden i Södertälje, berätta varför kommunen bryter sitt åtta år gamla löfte. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Gjuteriet står tomt: ”Kostnaderna har ökat – vi kan inte finansiera detta”

Publicerad

Södertälje kommun har inte tillräckligt med pengar för att hålla sitt löfte till Grafikens hus – som väntat i snart åtta år på att få en lokal. Gjuteriet, där verksamheten skulle flyttat in, står nu tomt trots att kommunen lagt 60 miljoner kronor på att rusta upp lokalen.

För snart åtta år sedan undertecknade kommunen en avsiktsförklaring, där det stod att Grafikens hus skulle flytta in i gjuteriet. Men under onsdagen kom beskedet från kommunen att Grafikens hus inte får flytta in i gjuteriet.

Fleråriga förberedelser

Nina Beckmann, museichef på Grafikens hus, är besviken över kommunens vändning.

– Vi är många som har jobbat hårt för att realisera det här. Vi har haft en mängd olika konstprojekt och program i Södertälje under de här åren, och bedrivit mobil verksamhet, men målet har hela tiden varit att öppna i en egen lokal, säger Nina Beckmann.

Hör Eva Pedersen-Wallin (S), ordförande kultur-och fritidsnämnden i Södertälje, förklara varför kommunen inte kan hålla sitt löfte, och hur hon ser på att kommunen lagt 60 miljoner på att renovera lokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.