– Det handlar inte om att vi vill äga alla fastigheter utan det är fråga om strategiska fastigheter, som tingsrätten, en myndighet, en brandstation eller en väldigt gammal och vacker fastighet, säger hon.
Ny lag kan komma
Lagen om kommunal förköpsrätt avskaffades 2010. Den gick ut på att kommunen och staten har förtur för att kunna köpa en fastighet i kommunen.
Ämnet blev åter aktuellt i veckan då Dagens Nyheter publicerade en granskning om att ägare till Tingsrätten i Södertälje misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet. Ägaren nekar dock till anklagelserna.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår redan en utredning av en ny förköpsrättslag. Utredningen kommer att lämnas till regeringskansliet den 1 juni.
Om en sådan lag hade funnits 2016 hade det möjligen inneburit att kommunen köpt Tingsrätten när den låg ute till försäljning, när den nuvarande ägaren köpt lokalerna.
I klippet ovan berättar professorn Erika Pettersson Björkdahl mer om vad den nya lagen kommer att innebära.
Oppositionen tveksamma till kommunal förköpsrätt
Liberalerna som sitter i oppositionen menar att frågan om förköpsrätt är inget som de har drivit.
– Innan vi ger kommunen makten att kapa fastighetsaffärer måste vi fråga oss själva varför just Södertälje har så stor kriminalitet. Vi menar att det hänger ihop med den höga arbetslösheten och utanförskapet, säger Metin Hawsho (L), gruppledare.
Partiet inväntar regeringens förslag men är tveksamma till förköpsrätten.
– Det här förslaget riskerar att innebära ännu sämre förutsättningar att driva företag och skapa arbetstillfällen i Södertälje. Vi kan inte utgå från att varje företagare är oseriös. På lång sikt kommer den attityden bara cementera arbetslöshet, utanförskap och kriminalitet, säger han.