Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Beckmann grafikens hus Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Grafikens hus: Kommunen har inte undersökt alternativ lokal

Uppdaterad
Publicerad

Grafikens hus var tänkt att bli en turistmagnet och utgångspunkt för Södertäljes kulturliv. Men kommunen har slagit fast att Grafikens hus inte kan flytta in i gjuteriet på grund av höga kostnader. Och ett annat alternativ verkar i dagsläget inte alls aktuellt.
– Inget vi uppfattar att kommunen gått till botten med, säger Nina Beckmann på Grafikens Hus.

Det som för flera år sedan presenterats som en stor satsning, att kommun skulle låta Grafikens hus flytta in i det gamla gjuteriet, blev tillslut inget mer än tomma ord och en tom halvrenoverad lokal – för nästan 60 miljoner kronor.  Vad som ska vara där nu vet man inte.  

Och vad slutnotan blir, oavsett hyresgästanpassning, är också högst oklart.  

Politiker tysta om alternativ lösning 

Beslutet kom under torsdagen i kultur- och fritidsnämnden. Ärendet togs upp utan att någon politiker ordade för en tydlig alternativ lösning. Inte heller nämndes den kritik som kommunen fått för sitt förslag som sedan blev verklighet. 

– Det är djupt anmärkningsvärt att man på ett avgörande nämndmöte inte tar upp det stora upprop med kritik mot Södertälje kommun, som har varit bland konstutövare och rektorer i hela landet. Det är djupt beklagligt att nämnden inte ens nämner det innan man tar ett beslut, sa Grafikens hus museichef Nina Beckmann efter mötet.

Men en stor majoritet av politikerna hade redan bestämt sig. Man skulle bryta sin avsiktförklaring till Grafikens hus om att låta dem få husera i gamla gjuteriet. Detta då man anser att kostnaden i slutändan skulle bli alldeles för hög för skattebetalarna samtidigt som det ekonomiska läget blivit allt tuffare, även för kommunen.

Stänger dörren för ny lokal

Hurvida kommunen kunde tänka sig framtida bidrag till Grafikens hus var oklart. Någon ny lokal blir det inte.

– Det är en stor lokal de söker och det är inget som växer på trän. Vi har kommit till vägs ände i det här ärendet. Ska vi börja projektera för ny lokal så blir det nya kostnader. Någon stans måste man säga stopp, säger Eva Pedersen-Wallin (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.