Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grete Havnesköld om Grafikens hus Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Klart: Södertälje kommun lägger ner stor kultursatsning

Uppdaterad
Publicerad

Flera verksamma i kulturlivet i Södertälje och runtom i landet närvarade under torsdagskvällen när kulturnämnden klubbade igenom ett hårt kritiserat förslag: Att avsluta planerna på att låta Grafikens hus flytta in i gjuteriet i Södertälje.

– Det är ett stort slag mot Södertälje, säger Grete Havnesköld, ledare för Livet Bitch.

Sedan Grafikens hus brann ner i Mariefred 2014, har det lutat åt att de istället skulle återuppstå i Södertälje – en satsning som flera ledande politiker gärna beskrivit som ett kvitto på att man satsar på kulturlivet.

Men tidigare i veckan backade kommunen från sitt löfte och under torsdagskvällen beslutade kulturnämnden att man skulle dra tillbaka sitt stöd. Det innebär att Grafikens hus inte får flytta in i de tilltänkta lokalerna i gamla gjuteriet. Till detta verkar det som att man inte kommer försöka hitta en annan lokal.

– Kostnaderna har ökat väldigt mycket och vi kan inte finansiera detta, har nämndens vice ordförande Mats Pertoft (MP) tidigare sagt till SVT.

I ett uppror i Kunstkritikk protesterar ett 70-tal kultur- och konstverksamma mot Södertäljes besked. En av dem är Grete Havnesköld, lokal kulturprofil och ledare inom ”Livet Bitch! Scenkonst”.

– De här kronorna som man räknar i en kommunal budget stämmer inte sett till vad man får i slutänden. Kultur måste få kosta pengar. Hos vissa politiker har man nästan sett Grafikens hus som en kostsam börda. Det säger en del om vad Södertälje blivit för kulturstad, säger hon.

De enda som var emot förslaget i nämnden var Liberalerna och den politiska vilden David Winerdal.

Gjuteriet är Södertäljes näst äldsta industribyggnad. En byggnad som visar vad Södertälje var och skulle bli – en arbetarstad.

Lokalerna användes av Svenska Centrifug AB för att tillverka centrifuger till bland annat mjölkseparatorer. I slutet av 60-talet lägger man ner verksamheten och kommunen köper tomten.

Turerna kring byggande har varit många, dels har kommunen inte varit överens om vad man ska göra av byggnaden. Det var länge en debatt om att riva huset. När kommunen sen tog beslutet om att renovera byggnaden blev det politisk strid om mångmiljonsatsningen. Många partier ställdes emot prislappen för renoveringen. Det har också varit omtalat om vad lokalerna ska användas till och det har diskuterats som ny lokal för Grafikens hus, vilket också blev klart för några år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.