Gunnar Ledfelt. Foto: SVT

Gunnar är hjärnan bakom flera Scania-patent

Publicerad

Scania har en stor del i att Södertälje förra året var den kommun i landet som skickade in flest ansökningar till Patent- och registreringsverket. Ingenjören Gunnar Ledfelt är hjärnan bakom flera av företagets patent.

– En av de två idéer som jag känner mig mest stolt över kom jag på när jag låg och sov i en lastbil. Jag råkade vakna klockan sex på morgonen och konstaterade att ”nu kom jag på hur man kan lösa det”, säger Gunnar Ledfelt.

LÄS MER: Södertälje bäst i landet på patent

Han är utvecklingsingenjör på Scania och står tillsammans med kollegor bakom ett 15-tal uppfinningar som företaget tagit patent på.

– Jag skrev ner idén på en papperslapp eftersom jag var rädd att glömma den om jag somnade om. När jag vaknade några timmar senare tittade jag på lappen och konstaterade att ”det här håller fortfarande”.

Patent på batteriidé

Idén Gunnar Ledfelt berättar om handlar om hur man kan använda startbatterier när lastbilens huvudbatteri är urladdat.

– Med hjälp av mitt patent kan man starta trots att batterierna är slut, för den strömbrytare som sitter i batterilådan känner av när startnyckeln vrids upp till startläget trots att den är spänningslös, säger Gunnar Ledfelt och tillägger:

– Det betyder att man kan använda huvudbatteriet mer och inte behöver åka omkring med lika många tunga batterier. Man kan optimera vikten och på så sätt tjäna en tio, tjugo kilo – en kartong bananer extra kanske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.