Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre frågor om hur nya EU-direktiv påverkar chipsen Foto: SVT/TT

Hälsofarorna i chipspåsen – EU vill sätta stopp för transfetter

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill EU-kommissionen sätta en maxgräns på hur mycket transfetter som bland annat chips får innehålla. Vi besökte Svenska lantchips som har sin fabrik i Södertälje för att ställa tre frågor om hur EU-direktiv påverkar chipsbranschen.

Det nya förslaget från EU-kommissionen innebär att max två procent av fettet får vara transfetter, samma som gränsen för den svenska nyckelhålsmärkningen. Förslaget lämnades i början av januari och behandlas nu vidare i Europaparlamentet.

Förra året började även nya EU-regler om akrylamid gälla. Akrylamid är ett ämne som har klassats som cancerframkallande. 

I videoklippet kan du se vad Joseph Bautista, försäljnings och marknadschef på Svenska lantchips i Södertälje, tycker om att EU lägger sig i chipsbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och EU

Mer i ämnet