Torsby kommuns bokbuss Foto: Ulrika Andersson

Bokbussen ledde till ökat valdeltagande i Sysslebäck

Publicerad

Bokbussen är förklaringen till det ökade valdeltagandet i Sysslebäck, och Torsby i stort.

– Vissa har sagt att de aldrig skulle röstat om inte bokbussen kommit, säger Annlouise Brodén, ordförande i valnämnden Torsby kommun.

I EU-valet 2014 var valdeltagandet i Sysslebäck 27,2 procent. Nu, innan rösträkningen är helt avslutad ligger siffran på 36,6 procent.

Det var inför riksdagsvalet förra året som Valnämnden testade förtidsröstning med bokbussen för första gången. Eftersom de bedömde det som framgångsrikt bestämdes det att bussen skulle få rulla även inför EU-parlamentsvalet.

EU-valet 2019

Ökat valdeltagande

– Bokbussen har stort förtroende och vissa har sagt att de inte skulle röstat alls om inte bokbussen kommit, säger Valnämndens ordförande Annlouise Brodén.

Via sociala medier har det annonserats ut när och var bussen skulle komma. Och Annlouise Brodén ger beröm till kommunens tjänstemän.

– Vi har duktiga tjänstemän som jobbat med det.

I hela Torsby har bokbussen genererat 174 förtidsröster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet