Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här svarar regionrådet Anna Starbrink (L) på tre frågor om bristen på hälsoinformatörer i Södertälje. Foto: Maja Flygt/SVT

Hälsoinformatörer ska sprida vaccininformation – men språkkunskaper saknas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

För att nå ut med information om vaccinet arbetar Region Stockholm bland annat med hälsoinformatörer. Tanken är att de ska finnas på plats i socioekonomiskt utsatta områden för att sprida information på olika språk. Men i Södertälje har det bara funnits en informatör för hela kommunen och ingen som kan prata arabiska eller assyriska/syrianska.

Hälsoinformatörerna beskrivs ha en stor roll i informationsspridningen om vaccinet och de ska bland annat rikta sig till nyanlända och personer med bristande kunskaper i svenska språket.

– Målbilden är att det ska vara personer som har lokal förankring som kan bygga förtroende, föra viktiga samtal och informera invånarna. Då är det klart att språkkunskaperna är viktiga, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Trots den målbilden finns det ännu ingen hälsoinformatör i Södertälje som bor i kommunen eller har relevanta språkkunskaper för området.

SVT träffade Anna Starbrink (L) när hon besökte den nya vaccinmottagningen i Södertälje. I videon svarar hon på tre frågor om bristen av hälsoinformatörer i kommunen.

Nya informatörer utbildas

Enligt hälsoinformatörernas projektledare har det varit svårt att rekrytera rätt personer till Södertälje som uppfyller alla kraven.

Nu utbildas ytterligare hälsoinformatörer och den 5 maj, mer än en månad efter att vaccinationen påbörjades, ska två till finnas på plats, en som pratar arabiska och en som pratar syrianska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet