Hamed Diakite är orolig att klippet som spridits på sociala medier kommer ha negativa konsekvenser för honom. Foto: Bilder från TikTok/SVT

Hamed frias för våldsamt motstånd av tingsrätten

Publicerad

En biljettkontroll ledde till att 19-årige Södertäljebon Hamed Diakite blev nedbrottad av ordningsvakter. Efter att videoklipp från medpassagerare spreds på sociala medier valde Hamed att polisanmäla händelsen. Men utredningen mot vakterna lades ner och i stället åtalades Hamed för våldsamt motstånd. Nu har tingsrätten friat honom från anklagelserna.

SVT har tidigare rapporterat om händelsen med Hamed på pendeltåget som filmades av medpassagerare och fick stor spridning på sociala medier.

Enligt förhör med ordningsvakterna ska Hamed Diakite ha börjat tjafsa vid biljettkontrollen och vägrat följa med ordningsvakterna från platsen.

Hamed Diakite och vittnen till händelsen delar inte ordningvakternas bild av händelsen.

Detta slutade i att parterna anmälde varandra. Utredningen mot vakterna lades dock ner, och nu frias alltså Hamed av tingsrätten.

Hör Dennis Martinsson, lektor i straffrätt på Stockholms universitet förklarar när ordningsvakter får bruka våld i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Martinsson är lektor i rättsvetenskap på Stockholms Universitet. Hör honom berätta i vilka situationer ordningsvakter får använda våld och vad som krävs för att de ska fällas i en rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.