Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ingripandet låste ordningsvakterna in Hamed på en toalett vid Stuvsta station. Foto: Bilder från TikTok/SVT

Hamed brottades ned av ordningsvakter – åtalas själv för våldsamt motstånd

Uppdaterad
Publicerad

En biljettkontroll ledde till att 19-årige Hamed Diakite handfängslades och låstes in på en toalett – trots att han hade giltig biljett. Nu åtalas han för våldsamt motstånd.

Ingripandet filmades och videon fick spridning på sociala medier. Efter händelsen anmälde Hamed Diakite ordningsvakterna för misshandel och tjänstefel, men anmälan lades ner. Istället ska nu ordningsvakternas anmälan om misstänkt våldsamt motstånd tas upp i rätten.

Enligt förhör med ordningsvakterna ska Hamed Diakite ha börjat tjafsa vid biljettkontrollen och vägrat följa med ordningsvakterna från platsen.

– De uppfattar det som jag tjafsade, men jag tjafsade inte. Jag ställde bara frågor. Jag ville bara veta. Om man frågar saker så vet man till nästa gång, säger Hamed.

Hamed Diakite och vittnen till händelsen delar inte ordningvakternas bild av händelsen. De menar att han ska ha varit lugn och att vakterna från början ska ha försökt provocera fram en reaktion. I förhör med polisen säger ett vittne:

”Jag upplevde att den ena vakten hade ett mjukare tillvägagångssätt, medan den andre uppträdde mer aggressivt, både verbalt och fysiskt”.

Rättengången inleds den 7 februari. SVT har sökt både SL vaktbolaget CSG som dock inte vill kommentera ärendet innan rättsprocessen är avslutad.

Hör Dennis Martinsson, lektor i straffrätt på Stockholms universitet förklarar när ordningsvakter får bruka våld i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Martinsson är lektor i rättsvetenskap på Stockholms Universitet. Hör honom berätta i vilka situationer ordningsvakter får använda våld och vad som krävs för att de ska fällas i en rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.