Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Claes Keisu på SL:s presstjänst, hur de ser på händelsen. Foto: SVT

SL om ingripandet mot Hamed: ”Ser obehagligt ut”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT visar bilderna på ingripandet mot 18-årige Hamed Diakite på pendeltåget mot Södertälje för SL:s presschef säger han att det ser obehagligt ut. Samtidigt vill man invänta polisutredningen innan SL vidtar några åtgärder eller startar en egen utredning.

Hamed Diakite berättar att det ska ha börjat efter han visat sin id-handling och ifrågasatt varför ingen annan på pendeltåget behövde göra det. Efter det bestämde sig vakterna för att brotta ner honom, enligt vittnen. 

– Reser man skolbiljett måste man kunna styrka att man har rätt att göra det, till exempel med id-handling. Om den här personen ansåg sig orättvist behandlad då han ombads styrka sin ålder så borde han ha fått orsaken till detta förklarad för sig, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Flera liknande incidenter

Det har tidigare rapporterats om fler likande incidenter där ordningsvakter ska ha använt övervåld. I en granskning gjord av SVT Nyheter Stockholm var det fler ordningsvakter från bevakningsbolaget CSG som vittnade om övervåld och rasism.

Hur ställer ni er till det?

– När sådana uppgifter kommer fram blir i vi såklart oroliga. Vi tar naturligtvis upp det med bevakningsbolaget som vi har avtal med. Om så skulle vara fallet är det inget vi står bakom, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

SVT har sökt bevakningsbolaget CSG utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.