Antonius Almaleh. Foto: Privat

Han blir första kaldéiska prästen som vigs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som en historisk händelse inom den kaldéisk-katolska kyrkan i Sverige – att man viger sin första präst i landet på lördag. Huvudpersonen själv, Antonius Almaleh, vill inte framhäva det.

– Det har ingen större dignitet för mig om jag är först eller inte – men det är en stor välsignelse, säger han.

Det bor idag uppskattningsvis 25 000 personer som hör till den kaldéisk-katolska kyrkan i Sverige. Majoriteten har rötter i Irak – många har på senare år flytt på grund av förföljelser och sökt skydd i bland annat Sverige. För ett år sedan invigdes den första egna kyrkan, Jungfru Maria kyrka, i Hovsjö.

Och trots att det idag finns sex kaldéiska präster som tjänar olika församlingar runtom i landet så blir 42-åriga Antonius Almaleh den första som vigs i Sverige.

– Jag hoppas vara som en brygga mellan de som kommer från hemländerna och de som växer upp här. Jag tror på att locka ungdomarna in i kyrkan och hjälpa dem hitta en balans mellan det andliga livet och samhället, för kyrkan är en viktig del av samhället, säger han.

”Stort ansvar”

Själv kom Antonius Almaleh till Sverige som tonåring från Ankawa i norra Irak. Han berättar att han gick i kloster efter gymnasiet men att han senare, av olika skäl, valde att fortsätta inom det civila livet.

– Jag har jobbat med arbetsmarknadsfrågor inom offentlig sektor, behandlingshem för unga och nu jobbar jag med folkbildningsfrågor inom studieförbundet Bilda.

Men från och med idag så börjar 42-åringens nya yrkesliv.

Varför vill du bli präst?

– Jag har alltid varit kyrkans son så uppdraget är en stor välsignelse för mig men det är också ett stort ansvar, en svår uppgift på många sätt. När jag fick frågan från kyrkan så var jag tvungen att fundera och reflektera länge – och inte minst fråga min fru.

– Och det är kärleken till Kristus och kyrkan som gör att jag vill gå den här vägen, säger han dagen innan det är dags och berättar att det som först väntar under själva ceremonin är att hans fru ska ge sitt samtycke offentligt.

”Inte så bra på att sjunga”

Vad är du mest nervös över inför själva prästvigningen?

– Det är inte så mycket för imorgon (idag reds. anm), men på söndag så ska jag hålla min första andliga mässa och jag är inte så bra på att sjunga så jag hoppas att min stämma håller.

– Men om kyrkan hade varit ute efter en duktig sångare så hade de inte valt mig till präst, säger Antonius Almaleh med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.