Hip hop-artisten Xiuhtezcatl Tonatiuh, 16 år, vinnare av Children's climate prize. Foto: Telge Energi

Han får barnens klimatpris

Uppdaterad
Publicerad

Hip hop-artisten Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez, 16 år, tilldelas Children's climate prize i år. Det meddelade juryns ordförande Johan L. Kuylenstierna, i dag.

Barn från hela världen kommer att samlas i Södertälje i slutet av november för att sätta press på världens ledare i klimatfrågan.

Hip hop-artisten Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez från Boulder, Colorado, kommer då att få ta emot utmärkelsen Children's climate prize. Han beskrivs, av juryn, som ”en kraftfull röst på frontlinjen i den globalt ungdomsledda miljörörelsen; Earth Guardians”.

Har talat inför FN

Han ingår i en organisation med unga klimataktivister, som arbetar tillsammans för att bekämpa klimatförändringar och har bland annat talat till generalförsamlingen vid FN i New York.

Samtliga finalister kommer att bjudas in att delta vid prisceremonin i Södertälje Stadshus den 24 november.

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez kommer till Skavlan, som sänds i SVT 1 på fredag klockan 21.00.

Jennifer Rodgers och Anna Morris, 16 år. Cambridge, England.

Har tillsammans uppfunnit ett system som de kallar ”Flow”, som omdirigerar vatten i hemmet. På så vis minskas vattenförbrukningen. ”Flow” graderar bland annat duschvatten efter kvalitet, om vattnet är klart nog omdirigeras det till toalettvatten som annars gått direkt vidare till reningsverk.

Kehkashan Basu, 16 år. Bor i Dubai och kommer från Indien.

Startade ungdomsorganisationen Green Hope, som utbildar och ger ungdomar världen över kunskap om klimatförändringarna och ekologi. Green Hopes ”Miljöakademier” har över 1000 medlemmar som aktivt vidtar åtgärder för miljöskydd, de har planterat över 5000 träd.

Natur og ungdom representerad av Kaja Marie Nyland, 14 år. Kabelvåg, Lofoten, Norge.

Natur og Ungdom har lämnat in en stämningsansökan mot den Norska staten för att de brutit den norska konstitutionen då de i maj gav nya licenser för att borra efter olja i Barents hav. Detta går emot de globala klimatmålen att bevara oljetillgångar i marken för att förhindra den globala uppvärmningen.

Xiuhtezcatl Tonatiuh, 16 år. Boulder, Colorado, USA.

Klimataktivist, hip-hop-artist och en kraftfull röst på frontlinjen i den globalt ungdomsledda miljörörelsen; Earth Guardians. En organisation med unga klimataktivister, som arbetar tillsammans för att skapa en positiv förändring i sina samhällen och för att bekämpa klimatförändringar. Har bland annat talat till generalförsamlingen vid FN i New York.

Luca Berardi, 13 år. Nairobi, Kenya.

Startade Y.A.R.H. (Young Animal Rescue Heroes) som jobbar för att skapa medvetenhet om utrotningshotade djur och miljövård genom olika projekt. De arrangerar bland annat workshops i skolor som informerar om vikten av vilda djur, biologisk mångfald och miljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer