Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar biskop Saad Sirop Hanna hur han kidnappades i Irak – och om sin rädsla för att bli dödad. Foto: SVT

Kaldéiska kyrkans biskop om sin månadslånga mardröm – kidnappades i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Saad Sirop Hanna, den kaldéiska kyrkans biskop i Europa, kidnappades 2006 i Bagdad. Han ställdes inför ultimatumet att konvertera till islam eller dö – men släpptes efter att en hemlig lösensumma betalats. I sin nya bok ”Bortförd i Irak” berättar han om skräckupplevelsen.

Han tvekade inte för en sekund att återvända till sitt hemland Irak efter kriget. Det var hans plikt som dåvarande präst med egen församling i ett av Bagdads farligaste områden, tyckte han.

Men 2006 förändrades hans liv när han blev kidnappad och hotad till livet.  Saad Sirop Hanna, den kaldeiska kyrkans biskop i Europa, med säte i Södertälje, medger att han där och då ångrade att han återvände till landet.

– Jag hade haft det bra i Rom och hade världens möjligheter, jag kunde inte förstå varför jag gjorde det valet, säger han.

Trots sin bakgrund som ingenjör, hade han då bestämt sig för att viga sitt liv åt sin tro. Och när han fick frågan från kaldéiska patriarken om att återvända till sitt hemland kände att det var ett kall.

I klippet ovan berättar Saad Sirop Hanna, den kaldeiska kyrkans biskop i Europa, med säte i Södertälje, hur han kidnappades – och om sin rädsla för att bli dödad.

Kaldéiska gruppen

Kaldéerna tillhör den kaldeisk-katolska kyrkan, en östlig självbestämmande kyrka som står i full kyrkogemenskap med den romersk-katolska kyrkan och har sitt ursprung i Irak.

Idag bor uppskattningsvis 25 000 – 30 0 000 kaldéer i Sverige.

Källa: Stockholms katolska stift och Jungfru Maria kyrka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.