• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Gabriel Moshe Gawrieh. Foto: SVT.

Han satt fängslad i Syrien i två år – föreläser runtom i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I två och ett halvt år satt Gabriel Moshe Gawrieh, partiledaren för det assyriska partiet Assyrian Democratic Organization (ADO), fängslad i Syrien. Nu är han på rundresa i Europa och SVT träffade honom när han var i Södertälje.

För nästan exakt fyra år sedan, den 19 december 2013, fängslades Gabriel Moshe Gawrieh. De två första månaderna då han satt i fångenskap hos den syriska säkerhetspolisen var den svåraste tiden.

– Regimen kom med psykiska påtryckningar mot mig och utsatte mig för tortyr där jag var tvungen att vara naken. De anklagade mig för att vara ledare för en väpnad grupp som vill störta regimen, berättar han.

Situationen idag är svår. Många har flytt landet, inte minst på grund av att IS kidnappade assyrier.

Vill se politisk lösning

– Landet behöver återuppbyggas, men det går inte utan en heltäckande politisk lösning. En del syrier som flytt till grannländerna återvänder nu till områden i Syrien som de anser vara fria, men det här är ingen hållbar situation.

Och synen på mannen som står i centrum av kriget, landets president Bashar al Assad, går isär. En del assyrier stödjer honom och menar att han stöttar minoriteter, men det tycker inte ADO:s partiledare.

– Bashar talade om att skydda minoriteterna – ändå har många ur minoritetsgrupperna flytt. Många bor i Södertälje. Hade de skyddats av Bashar och andra, hade inte så många flytt.

Återvänder till Syrien

I Södertälje skrev 800 personer under Amnestys protestlistor när Gabriel Moshe Gawrieh satt fängslad.

Men när han avslutat sin Europa resa, där han talat både i EU-parlamentet och i Sveriges Riksdag, ska han återvända till Syrien.

– Mitt liv är naturligtvis i fara i Syrien men jag är övertygad om att min plats är hos det syriska folket och hos de assyrier som finns kvar idag.  Jag vill fortsätta kampen med tills vi uppnått demokrati och frihet för alla invånare i Syrien.

Assyrian Democratic Organization, ADO, har varit verksamt i Syrien och arbetat för assyriers rättigheter i landet.

Partiets Sverigesektion är placerad i Södertälje.

Kristna assyrier är en minoritet i Syrien, och har utsatts för kidnappningar och självmordsbomber av IS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer