Foto: Staffan Löwstedt / SVD / TT / SVT

Han vill bygga hotell på Torekällberget

Publicerad

Den 3 juli 2016 totalförstördes Torekällbergets värdshus i en brand. Förra våren köptes tomten upp av bolaget Qetar som hade en plan om att bygga ett hotell- och konferensanläggning på platsen. Och i tisdags blev det klart att stadsbyggnadsnämnden godkänner förändringarna för planarbetet på fastigheten.

Stadsbyggnadsnämnden röstade under tisdagen enhälligt för att förändra planerna. Vilket betyder att de påbörjar förändringarna i detaljplanen för att passa de önskemål och den begäran som bolaget Qetar skickade in i våras om att bygga ett hotell med tillhörande verksamheter, som restaurang, konferens, spa och gym.

– Beslutet är en milstolpe i vår process. Det innebär att vi kan gå ut och prata med operatörerna och visa att kommunen är bakom oss om att det här är de bästa idén om vad man kan göra med platsen, säger Joakim Nordlund, vd för bolaget Qetar.

Utmaningar

– Den största utmaningen vi ser framför oss är volymen. Vi måste å ena sidan bygga en fastighet som är tillräckligt stor för att locka till sig en operatör. Operatörerna vill gärna se 150 till 200 rum. Om vi pratar mindre än 100 rum finns det ingen ekonomisk bärighet att driva hotellet. Men å andra sidan måste vi vara försiktiga så att volymen inte stör den befintliga miljön och den kulturhistoria som finns.

Hur gestaltningen och fasad kommer att se ut kommer de vara extremt försiktiga med och säger att de kommer lägga mycket energi och kraft på att jobba med den frågan.

Vad gäller parkering så vill de inte leda upp bilarna till Torekällberget utan de vill ha en avlämningsplats vid den rondell som finns idag.

– Det viktiga är att när man kommer upp för den befintliga backen att man möts av en välkomnande entré. Det ska säga välkommen till friluftsmuseumet och välkommen till hotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.