Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Åk med i Europas längsta och tyngsta lastbil

Uppdaterad
Publicerad

En standardlastbil för godstransporter i Sverige är 25 meter lång med en bruttovikt på 64 ton. Men mellan Söderenergis terminal i Nykvarn och Igelstaverket i Södertälje rullar en jätte på 98 ton och 34 meter. SVT fick hänga med bakom ratten.

Det rullar inte så många lastbilar mellan Nykvarn och Södertälje, men Europas största lastbil som kör på reguljära vägar kan man få glimt av. Projektet, som styrs av Söderenergi med Olle Ankarling i spetsen, ser många fördelar med längre lastbilar.

– Det är bra för miljön, trafiksäkerheten och är en vinning för branschen där man brottas med chaufförsbrist, säger Olle Ankarling, logistikchef på söderenergi. 

I framtiden vill Söderenergi se en elektrifiering av lastbilen, samt att större lastbilar kan röra sig på fler vägar ute i Sverige och Europa.

Titta på videon för att se jättelastbilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.