Foto: Södertälje kommun

Här bakas baklava på smutsigt golv – får omedelbart säljförbud

Uppdaterad
Publicerad

Baklava förvarades i smutsiga våtutrymmen, smet vispades med en kvast, plåtar med fett låg på golv. Matsnusket i Södertälje fortsätter och nu har ett livsmedelsföretag med baklavatillverkning i Södertälje och livsmedelsbutik i Skärholmen, fått säljförbud på sin baklava.

För två veckor sen gjorde Miljökontoret en kontroll hos ett livsmedelsföretag i Södertälje. I den smutsiga lokalen, som mest påminde om en byggarbetsplats, bakades även den populära desserten baklava – en liten söt bakelse från Mellanöstern, gjord på filodeg, honung och nötter. Men när Miljökontoret fick se hur företaget bakade sin baklava – blev de inte direkt fikasugna.

”Det saknas arbetsbänkar så en del av produktionen sker på golvet” skriver Miljökontoret i sin rapport.

Vidare konstaterar man:

”På den ena sidan av rummet förvaras dels förpackade livsmedel och maskiner som ska installeras och på den andra sidan är det fullt av bråte (gamla maskiner, träpallar och annat). Vid kontrollens början gick en i personalen vid denna yta och skvätte ut vatten på golvet eftersom det var mycket dammigt och smutsigt där.”

Företaget får säljförbud

Miljökontoret noterar att företagets personal saknar kunskaper om livsmedelshygien, arbetskläder saknas och att personal sover i lokalen. I ett plomberat rum placeras alla bakverk i väntan på att slängas.

– Verksamheten är stängd och de får inte släppa ut produkter över huvud taget på marknaden tills de åtgärdar det här, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist.

Livsmedelsbutik i Skärholmen kan ha sålt bakverken

Ägaren har även en livsmedelsbutik i Skärholmen. När miljökontoret i Stockholm åker dit för att reda ut om baklavan från Södertälje har sålts i affären, nekar personalen först. I ett mail skriver miljöinspektören i Stockholm till sin kollega i Södertälje:

”Jag har varit och pratat med butikspersonal idag. De hävdade att de hade slängt allt men kunde inte ange ett datum. Jag bad dem att skicka något sorts bekräftelse till mig av antalet kg bakverk/baklava som slängts och när detta slängdes. Dessutom bad jag dem att skicka in följesedlar på inköp av baklava. Till sist erkände personalen att butiken hade köpt baklava från lokalen i Södertälje.”

När SVT träffar ägaren berättar han att han nyligen startat både sin livsmedelsbutik och lokalen för baklavabakandet. Han säger att han låtit två praktikanter jobba där, att allt var på prov och att de sagt till honom att de hade kunskaper om livsmedelshantering. Något som han litade på. Nu har de fått sparken säger han.

– Som ny här i Sverige kan det hända att man begår misstag men det som har skett är oacceptabelt, säger han och tillägger:

– Självklart kommer jag att fortsätta tillverka baklava, men då kommer det vara efter de regler och lagar som finns, säger han.

Enligt ägaren har ingen baklava från den egna produktionen sålts till kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer