Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Cederblad laddar elbilen på natten. Med en app i mobilen håller han ständigt koll på elpriset timme för timme. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Han får tillbaka över 6 000 kronor på elräkningen: ”Räcker till december”

Uppdaterad
Publicerad

Elingenjören Jakob Cederblad har sedan 2008 optimerat sitt elsparande. Det har lett till att han nu, i tider av skenande elpriser, får tillbaka pengar på sin elräkning. I videon berättar han hur han går till väga.

Taket är smyckat av solcellspaneler, hans elmätare hittar elbovar i hemmet och om natten laddar hans elbil då priserna är extra låga.

Det finns många som inte har koll – eller vet var man ska börja – när det kommer till att spara in på elpriserna, hur tänker du kring det?

– Den bästa tiden att odla ett träd är för 20 år sedan, den näst bästa tiden är idag. Det handlar om att börja någonstans helt enkelt, säger han till SVT Södertälje.

Utöver större investeringar som elbil, isolering och solcellspaneler tipsar Jakob om att sänka temperaturen i hemmet, dra ut sladdar ut vitvaror som inte brukas och skaffa en elmätare som kan avslöja elbovarna i hemmet.

I klippet berättar Jakob vilken temperatur han håller i sitt hem, och vilken som är den största elboven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.