Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör William Ask, fastighetsansvarig i Södertälje pastorat, berätta om energiomställningen som räddade vintern Foto: Rosanna Lindén/SVT

Trots skenande elpriser – Södertäljes kyrkor slipper stänga i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Flera av landets kyrkor tvingas hålla vinterstängt på grund av höga elpriser – men inte i Södertälje. Genom en energiomställning som man arbetat med i flera år har Södertälje pastorat lyckats få ner elräkningen.

Vid årsskiftet blev Södertälje pastorat klara med ett av flera projekt för att minska elförbrukningen och kostnaderna. Denna gång i Tveta kyrka. Till skillnad från andra delar av landet slipper kyrkorna i Södertälje stänga för vintern.

Ny bergvärme räddar vintern

Tack vare bland annat bergvärme har elräkningen för hela pastoratet minskat med 20 procent. Med dagens elpriser kommer lönsamheten tidigt.

– Denna investering ska börja löna sig redan efter fem år. Den här kyrkan drog så enormt mycket energi och då blev det väldigt lönsamt, säger William Ask, fastighetsansvarig på Södertälje pastorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.