Inspektören Radisa Filipovic jobbar heltid med att granska städningen på Södertälje kommuns skolor och förskolor. Foto: SVT

Här kontrolleras städfusk på kommunens skolor – nu riskeras mångmiljonavtal med städfirma

Publicerad

Städningen av Södertälje kommuns skolor har tidigare väckt stark kritik. Det fick Telge fastigheter att anställa tre inspektörer på heltid som åker runt och granskar städfirmornas arbete. Och nu kan SVT berätta att mångmiljonavtalet med den största städfirman riskerar att sägas upp.

Städupphandlingen för Södertälje kommuns skolor och förskolor började gälla i somras. Efter tidigare problem med städentreprenörer tog Telge fastigheter, som äger skollokalerna, över ansvaret från Södertälje kommun.

Och redan från början bestämde sig det kommunala bolaget för hårdare tag och nolltolerans mot fusk. Tre inspektörer anställdes därför på heltid för att granska städningen och ett nytt inloggningssystem med gps-verktyg där lokalvårdarna kan lokaliseras, köptes in. Kontrollinsatserna kostar bolaget cirka 2 miljoner kronor årligen – insatser som de räknar ska löna sig.

Infekterad konflikt

Telge fastigheter har pekat på brister hos det största av tre städfirmor som vann städupphandlingen. Mejl som SVT begärt ut visar en infekterad konflikt mellan parterna. Enligt städfirman har de fått viten för nära 150 000 kronor och nu kan avtalet, som sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning och som är värt runt 20 miljoner kronor om året, riskeras att sägas upp.

– Trots försäkran från entreprenören så försöker man komma undan sitt ansvar. Men vi agerar på det, vi kräver att de fullföljer sitt avtal och gör de inte det så får det så klart konsekvenser, säger Ewert Sjöstrand på Telge fastigheter.

I klippet ovan visas mailen som tyder på infekterade tvisten mellan Telge fastigheter och städfirman.

Städfirman har anlitat advokat

Städfirman PMI Cleans vd, Petar Milosevic, delar inte den bilden och har anlitat en advokat som för deras talan.

– Jag vet inte varför de är missnöjda med oss. Det finns inte belägg för att det ska finnas så många klagomål som Telge fastigheter påstår. Vi har 114 objekt att städa, det händer ibland att vi någonstans på något litet område inte blir godkända, det kan vara en toalett till exempel, men det åtgärdar vi samma dag, säger han.

Ni får även kritik för att ha skickat felaktiga fakturor. Är det något ni känner till?

– Det är klart det kan bli fel på en faktura någon gång, vi har 114 fakturor i månaden och det rättar vi givetvis till.

Är kritiken mot er orättvis?

– Totalt.

Undersökning om lokalvården i Södertälje kommun

Enkätvisar med Södertälje kommuns skolor visar att nöjdheten (NKI) med städningen har ökat från 31 NKI till 71 sedan i somras när det nya städavtalet började gälla.

Källa: Telge fastigheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.