Här kör Turkiets ambassadör ut Jonas Sjöstedt (V) från vallokalen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen förtidsröstade nästan 11 000 turkiska medborgare i Stockholm i det turkiska president- och parlamentsvalet. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var där för att stötta ett kurdiskt parti – men blev utkörd av Turkiets ambassadör.

Totalt är 40 000 turkiska medborgare i Sverige berättigade att rösta i det stundande turkiska valet – och nästan 11 000 av dessa röstade i Stockholm i helgen.

En som inte är turkisk medborgare men som ändå var där var Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han var där för att visa sitt stöd för ett kurdiskt parti och besökte bland annat vallokalen vid Kistamässan, men blev utkörd av Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt.

– Det är mot turkisk lag att ha politiker eller icke-turkiska medborgare i vallokalen. Här inne har vi tillstånd från svenska regeringen att tillämpa turkiska lagar och Jonas Sjöstedt hade inget här att göra, säger ambassadören till SVT.

Fick tillstånd

Jonas Sjöstedt säger att han inte har möjlighet att medverka i en intervju men hans pressekreterare skriver i ett sms till SVT:

Vänsterpartiet besökte turkiska förtidsröstningen för att visa sitt stöd för ett kurdiskt parti. Här står han med anhängare utanför vallokalen. Foto: Vänsterpartiet

”Vi frågade om vi fick komma in i och lokalen och fick ja. När vi varit där inne en stund bad de oss lämna och då gjorde vi det.”

Efter att ambassadören kört ut Sjöstedt har flera turkiska medier rapporterat om händelsen.

– Att som partiföreträdare besöka en vallokal och göra propaganda som skulle kunna påverka väljarna, är mot all turkisk lagstiftning, säger Turkiets ambassadör, Emre Yunt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer