En vallokal i Berlin i Tyskland. I helgen kan turkiska medborgare rösta på Kistamässan i Stockholm. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Röstar om Turkiets framtid – från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår febril politisk aktivitet i Turkiet inför nästa veckas president- och parlamentsval. Men röstningen har redan inletts bland diasporan och i helgen har turen kommit till Sverige och vallokalen i Kistamässan i Stockholm.

64-årige Recep Tayyip Erdogan har suttit vid makten i över 15 år, först som premiärminister och nu som president. Men i årets val utmanas han av en rad oppositionspartier som gått samman för att försöka få igenom ett maktskifte.

Nästan 40 000 människor är röstberättigade i Sverige och vallokalen är förlagd till Kistamässan i Stockholm. Där får arrangörerna hjälp av polisen som kommer att finnas på plats för att se till att valet avlöper utan störningar.

-Vi är inte oroliga, men kommer att vara där med flera olika kategorier av polispersonal för att kunna förebygga och omhänderta om det skulle hända någonting. Men jag känner mig trygg i att det kommer att bli ett lugnt genomförande, säger polisinsatschef Johan Lundström.

Fakta: Valet i Turkiet

Visa

Söndag 24 juni hålls tidigarelagda president- och parlamentsval i Turkiet. Om ingen presidentkandidat får över 50 procent av rösterna så går de två med flest röster vidare till en andra omgång. Opinionsmätningar tyder på att president Recep Tayyip Erdogan kommer att bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli.

Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflationen har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot dollarn i år.

I april förra året fick Erdogan genom en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt. Dessa ändringar kommer att träda i kraft efter valet.

I parlamentsvalet har både regeringen och oppositionen bildat koalitioner som man hoppas ska leda till en majoritet.

38 890 människor har rätt att rösta från Sverige. 16 och 17 juni finns det möjlighet att göra sin röst hörd på Kistamässan i Stockholm. Vallokalerna har öppet mellan klockan 9 och 21 lördag och söndag.

Källa: AFP, Turkiets ambassad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer